Gentuța Galbena
Cât de importantă este susținerea acordată familiei cu copil bolnav de cancer
Susținerea familiilor care îngrijesc de copii cu afecțiuni oncologice este extrem de importantă. De fiecare dată când părintele aude de la medic diagnoza de cancer stabilită copilului său, el sau ea devine copleșit de sentimente confuze, iar cel mai des această stare se asociază cu o ”apocalipsă”. De foarte multe ori părinții sunt speriați nu doar de greutățile pe care urmează să le înfrunte copilul lor, dar și de frustrările lor personale.
Fortificarea încrederii părinților în acceptarea maladiei cu care a fost diagnosticat copilul lor și a luptei pentru supraviețuire care urmează a fi dusă în echipă cu medicii, constituie o condiție absolut necesară pentru depășirea tuturor problemelor care ar putea apărea, cum ar fi tratament de lungă durată în spital (de la 9 la 12 luni), cheltuieli financiare, ignorarea celorlalți membri ai familiei, situații psihologice dificile, etc.
Din acest motiv este foarte important să asigurăm că adultul, care îngrijește un copil bolnav de cancer, este foarte bine informat și instruit ca să devină un apărător înflăcărat al copilului său, să îi poată proteja drepturile, să cunoască când și cum poate apela după ajutor medical specializat și să susțină copilul atunci când acesta nu se simte bine.
Familii nevoiașe. Sunt foarte multe în secțiile de oncologie pediatrică.
Situația devine mult mai complicată când vorbim de familii nevoiașe. Cu toții cunoaștem că Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa, și o parte considerabilă a populației are venituri la limita minimului de existență.
Anume aceste familii au cel mai mult nevoie de ajutor, atunci când copiii lor se pomenesc în situații dificile. Există cazuri în care din lipsă de bani părinții renunță la tratament, iar acest fapt este extrem de grav pentru situația copilului – în lipsa tratamentului boala se agravează și inevitabil duce la decesul copilului.
Prin programele noastre de susținere socială a familiilor care îngrijesc copii cu maladii oncologice ale sângelui, internați pentru tratament la Institutul Oncologic din Republica Moldova, anual reușim să oferim ajutor pentru circa 70-80 familii (ajutor financiar direct, obiecte de igienă, obiecte de îmbrăcăminte, produse alimentare, etc.)
Cum putem ajuta?
În secțiile noastre se tratează copii care provin din toate regiunile Republicii Moldova, inclusiv regiunea Transnistreană și Gagauzia.
De cele mai dese ori, pacienții nimeresc în spital pe neașteptate. Fiind îndreptați pentru o consultație specializată în capitală, se pomenesc în situația de a rămâne internați pe o perioadă lungă de timp, iar părinții care îi însoțesc sunt obligați să fie în preajma copiilor neîntrerupt. De multe ori le lipsesc chiar obiecte uzuale, cum ar fi cele necesare pentru îngrijire personală sau ciupici. Multe familii nu sunt pregătite pentru așa situații din punct de vedere financiar, deoarece pe lângă toate cele menționate apar multe probleme legate de organizarea tratamentului și susținerea copiilor în această perioadă dificilă.
Primul lucru pe care noi îl putem oferi acestor familii este un set de produse de primă necesitate la internare în spital, care este extrem de necesar pentru fiecare copil și părinte din secțiile de oncologie pediatrică.
Culoarea galbenă este culoarea internațională a oncologiei pediatrice, care simbolizează lumină, speranță și încredere în însănătoșire cât mai rapidă.
O mică gentuță galbenă, care pentru noi e o banalitate, pentru aceste familii devine un colac de salvare și izvor de zâmbete pentru copil, iar acest lucru e foarte important.
Noi am ajuns în secția de oncologie de la un spital pentru copii. Am stat acolo câteva ore, după care medicii ne-au trimis aici. Am ajuns disperați si foarte, foarte speriați de ceea ce urmează. Nu eram gata pentru a rămâne în spital, nu aveam nici pastă de dinți, nici prosop…. Din fericire, chiar a doua zi după internare am primit o gentuță galbenă – plină cu cele mai necesare obiecte pentru aflarea în spital. A fost ca o mica rază de soare pentru noi, un semn că celor din jur le pasă de noi. Aș spune chiar că am simțit acest mic dar ca o licărire de speranță că vom învinge…
Copiii nu trebuie să fie singuri în această luptă!
Susține campania Gentuța Galbena și oferă posibilitatea de a asigura copiii bolnavi de cancer cu toate cele necesare la internare în spital.