
Vreau să mă tratez acasă în Moldova

La data de 15 februarie, când este marcată Ziua internațională a copilului bolnav de cancer, Asociația Obștească „Viața fără leucemie” a publicat Manifestul în susținerea copiilor bolnavi de cancer din Republica Moldova, prin care a evidențiat o problemă stringentă în acest domeniu – accesul limitat la servicii de diagnosticare timpurie. Apelul lansat a fost preluat de mijloacele mass-media locală, fiind difuzat de cele mai importante canale TV, în presa scrisă și pe internet.

Conform constatărilor OMS, în fiecare an un număr de circa 400 000 copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 0-19 ani sunt diagnosticați cu cancer. În țările dezvoltate, care oferă acces la servicii complete de diagnosticare și tratament, copiii cu cancer sunt vindecați în proporție de peste 80%. În țările cu venituri scăzute și medii, aproximativ 15-45% din copii cu afecțiuni oncologice sunt vindecați. Sistemul medical actual din Republica Moldova, unde în anul 2020 la fiecare 4 zile un copil a fost internat în Institutul Oncologic fiind diagnosticat cu o formă de cancer, nu este capabil să ofere servicii de diagnostic timpuriu al leucemiilor – cea mai răspândită formă de cancer la copii. Din lipsa unui Registru al Cancerului la copii, nu este cunoscută cu exactitate nici rata de vindecare, statisticile prezentate public fiind bazate doar pe estimări aproximative.
Fiind o asociație de părinți ai căror copii au fost bolnavi de cancer, cunoscând toate dificultățile și urmările unui tratament oncologic la copii, și dorind să contribuim la îmbunătățirea situației legate de diagnosticul timpuriu al celui mai răspândit tip de cancer la copii, Asociația „Viața Fără Leucemie” a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru dotarea laboratorului imunologic al Institutului Oncologic cu dispozitivul flowcitometru — echipament capabil să realizeze analiza prin metoda imunofenotipare, cea mai sigura, rapidă și exactă metodă de diagnosticare a leucemiilor.
Republica Moldova este, probabil, unica țară din regiune în care statul nu poate oferi un astfel de diagnostic pacienților oncologici. Nu ne vom referi la cauzele unei astfel de limitări, ci mai degrabă dorim să ne axăm pe posibilitatea de a acoperi această lacună. Costurile pentru achiziționarea acestui echipament se ridică la circa 220 mii dolari SUA, iar succesul campaniei depinde de implicarea și generozitatea fiecăruia.


Vă invităm să vă alăturați campaniei ”Vreau să mă tratez acasă în Moldova” și să participați la producerea unei schimbări esențiale pentru Republica Moldova în domeniul diagnosticului cancerului la copii. Cancerul pediatric nu poate fi prevenit, însă diagnosticarea la timp și corect, potrivit constatărilor OMS, rezultă cu o probabilitate mult mai mare de supraviețuire, mai puține suferințe, tratament mai puțin costisitor și mai puțin intensiv.
Această schimbare, atât de așteptată de toți pacienții din Republica Moldova cu afecțiuni oncologice ale sângelui, poate fi realizată prin succesul acestei campanii de colectare de fonduri.

Prin oferirea unei donații filantropice către Asociația Obștească ”Viața fără leucemie”, veți aduce o contribuție directă pentru îmbunătățirea condițiilor de diagnosticare timpurie a leucemiilor la copii, iar în acest fel să susțineți ridicarea ratei de vindecare și supraviețuire a pacienților cu acest tip de cancer în Republica Moldova.
Acum e timpul să acționăm!

Donațiile sunt colectate pe contul bancar deschis special în acest scop:
Banca: | BC Victoriabank SA |
SWIFT: | VICBMD2x |
Adresa: | Str. 31 August, nr.141, MD 2004, Chișinău, Republica Moldova |
Date beneficiar: | VIATA FARA LEUCEMIE AO |
Cod Fiscal: | 1011620004380 |
Nr.cont/IBAN | MD30VI022241100001017MDL |

De asemenea, puteți face donația on-line pe site-ul Asociației.
sau efectuând un transfer pe unul din conturile bancare ale Asociației, cu mențiunea ”Flowcitometru”.

Media despre Manifestul Asociației „Viața fără leucemie”
jurnal tv, publika.md, ziarul de garda, tv8.md, ipn.md, tvr.moldova
noi.md, ntv.md, unica.md, radiochisinau, n4.md
