Vreau să mă tratez acasă în Moldova

În anul 2021, la data de 15 februarie, când este marcată Ziua internațională a copilului bolnav de cancer, Asociația Obștească „Viața fără leucemie” a publicat Manifestul în susținerea copiilor bolnavi de cancer din Republica Moldova, prin care a evidențiat o problemă stringentă în acest domeniu – accesul limitat la servicii de diagnosticare timpurie. Apelul lansat a fost preluat de mijloacele mass-media locală, fiind difuzat de cele mai importante canale TV, în presa scrisă și pe internet.

Conform constatărilor OMS, în fiecare an un număr de circa 400 000 copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 0-19 ani sunt diagnosticați cu cancer. În țările dezvoltate, care oferă acces la servicii complete de diagnosticare și tratament, copiii cu cancer sunt vindecați în proporție de peste 80%. În țările cu venituri scăzute și medii, aproximativ 15-45% din copii cu afecțiuni oncologice sunt vindecați. Sistemul medical actual din Republica Moldova, unde în anul 2020 la fiecare 4 zile un copil a fost internat în Institutul Oncologic fiind diagnosticat cu o formă de cancer, nu este capabil să ofere servicii de diagnostic timpuriu al leucemiilor – cea mai răspândită formă de cancer la copii. Din lipsa unui Registru al Cancerului la copii, nu este cunoscută cu exactitate nici rata de vindecare, statisticile prezentate public fiind bazate doar pe estimări aproximative.

Fiind o asociație de părinți ai căror copii au fost bolnavi de cancer, cunoscând toate dificultățile și urmările unui tratament oncologic la copii, și dorind să contribuim la îmbunătățirea situației legate de diagnosticul timpuriu al celui mai răspândit tip de cancer la copii, Asociația „Viața Fără Leucemie” a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru dotarea laboratorului imunologic al Institutului Oncologic cu dispozitivul flowcitometru — echipament capabil să realizeze analiza prin metoda imunofenotipare, cea mai sigura, rapidă și exactă metodă de diagnosticare a leucemiilor.

Cu eforturile conjugate ale administrației IMSP Institutul Oncologic, a medicilor oncologi  și onco-hematologi, precum și a Asociației ”Viața fără leucemie”  echipamentul pentru realizarea diagnosticului prin metoda citometrie în flux, sau flowcitometrul, a fost achiziționat din fondurile Programului Național de Control al Cancerului, iar la data de 15 februarie 2023 acesta a fost oficial inaugurat în cadrul Laboratorului de Imunologie și Genetică moleculară a Institutului Oncologic. Astfel, și în Republica Moldova a devenit posibilă diagnosticarea rapidă și exactă a leucemiilor și limfoamelor, la adulți și copii. Din mijloacele acumulate în cadrul strângerii de fonduri inițiate Asociația a asigurat amenajarea mobilierului specializat în cadrul laboratorului și a contribuit la facilitarea instruirilor peste hotare a specialiștilor care urmează să activeze la acest echipament.

Campania ”Vreau să mă tratez acasă în Moldova” continuă, deoarece pe segmentul oncologiei pediatrice în Republica Moldova sunt încă multe probleme care necesită a fi soluționate. Vă învităm și pe Dumneavoastră să participați la producerea unei schimbări esențiale pentru Republica Moldova în domeniul tratamentului cancerului la copii. Cancerul pediatric nu poate fi prevenit, însă diagnosticarea la timp și corect, tratamentul și îngrijirea corespunzătoare, potrivit constatărilor OMS, rezultă cu o probabilitate mult mai mare de supraviețuire, mai puține suferințe, mai puține costiuri pentru sistemul de sănătate.

Această schimbare, atât de așteptată de toți părinții copiilor cu cancer din Republica Moldova, poate fi realizată prin succesul acestei campanii.

Prin oferirea unei donații filantropice către Asociația Obștească ”Viața fără leucemie”, veți aduce o contribuție directă pentru îmbunătățirea condițiilor de tratament și îngrijire a copiilor bolnavi de cancer din Moldova, iar în acest fel să susțineți ridicarea ratei de vindecare și supraviețuire a pacienților cu acest tip de cancer în țara noastră.

Acum e timpul să acționăm!

Donațiile sunt colectate pe contul bancar deschis special în acest scop:

Banca: BC Victoriabank SA
SWIFT: VICBMD2x
Adresa: Str. 31 August, nr.141, MD 2004, Chișinău, Republica Moldova
Date beneficiar: VIATA FARA LEUCEMIE AO
Cod Fiscal: 1011620004380
Nr.cont/IBAN MD30VI022241100001017MDL

De asemenea, puteți face donația on-line pe site-ul Asociației.

sau efectuând un transfer pe unul din conturile bancare ale Asociației, cu mențiunea ”Tratament”.

Media despre Manifestul Asociației „Viața fără leucemie”

Natalia Vîlcu-Bajurean: La nivel mondial, 400 de mii de copii anual se îmbolnăvesc de cancer și noi nu putem fi o excepție (europalibera.org)

jurnal tv,  publika.md,  ziarul de garda, tv8.md, ipn.md, tvr.moldova

noi.md, ntv.md, unica.md, radiochisinau, n4.md

Alte proiecte din aceeași categorie