Ce este cancerul

[rank_math_breadcrumb]

Diagnoza de cancer este tulburătoare la orice vârstă, dar mai ales atunci când pacientul este un copil nevinovat. Odată ajunși într-o astfel de situaţie, este firesc să avem multe întrebări, cum ar fi: Unde poate fi tratat copilul? Copilul meu va fi bine? Ce înseamnă asta pentru familie? Nu toate întrebările au răspunsuri, dar informaţiile şi resursele din acest articol oferă un punct de plecare pentru înţelegerea principiilor de bază ale cancerului la copii.

În acest articol vă vom relata mai multe despre:

Cancerul  este o boală  provocata de creşterea anormală, haotică și necontrolată, a unor celule într-un anumit organ sau ţesut, cee ace duce la apariţia unei tumori ( tumora primara), se pot răspândi în întreg organismul, ducând la formarea de noi tumori (metastaze).

Tipuri de cancer la copii

Cancerul la copii se întîlnește destul de rar și reprezintă aproximativ 0, 5% — 1% din numărul total de cancere. Anual, circa 400 000 copii și adilescenți în lumea întreagă, adică 1 din 500 de copii, sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer. În Republica Moldova, această cifră constituie în jur de 120 copii anual, ceea ce pentru țara noastră este foarte mult, iar datele statistice demonstrează că această rată este în creștere continuă.

La ziua de azi rata de supravietuire a copiilor bolnavi de cancer este foarte ridicata (aproximativ 75% din pacientii care primesc tratament de specialitate se vindeca). In cazul leucemiei acute limfoblastice, de exemplu, rata de supravietuire la cinci ani dupa tratament este de aproximativ 83-85%.

Deşi ratele de vindecare ale cancerului la copii s-au majorat esențial în ultimele decenii, cancerul rămâne principala cauză de deces cauzată de boală în rândul copiilor. Cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate la copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani sunt leucemii, tumori ale creierului şi ale sistemului nervos central (SNC) şi limfoame.

Tratamentul pentru cancerul la copii

Cancerul la copii nu este întotdeauna tratat ca şi cancerul la adulţi. Oncologia pediatrică este o specialitate medicală separată, axată pe îngrijirea copiilor cu cancer. Este important să ştiţi că există tratamente eficiente pentru multe tipuri de cancer la copil.

Cancerele copiilor nu sunt infectioase si nu pot fi transmise de la un copil la altul.

Cancerele la copii de obicei, cresc mai repede, sunt mai agresive, însă de obicei răspund mai bine la tratament decât la adulţi. La momentul de față pe plan mondial au fost dezvoltate multe tipuri de tratament pentru cancerul la copii. Tipul de tratament care va fi stabilit pentru un copil cu cancer va depinde de tipul de cancer  cu care a fost diagnosticat şi de cât de avansată este evoluția maladiei. Tratamentele aplicate copiilor diagnosticați cu cancer sunt următoarele: chirurgical, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie şi transplantul de celule stem.

Efectele tratamentului

Copiii se confruntă cu probleme destul de dificile în timpul tratamentului care le este administrat pentru maladia cu care a fost diagnosticat, după terminarea tratamentului precum şi în timpul perioadei de menținere. Acestea includ dificultăți emoționale, probleme legate de digestie, probleme în regiunea cavității bucale, dificultăți de învățare, de memorie sau de concentrare, etc.

Unde sunt trataţi copiii diagnosticați cu cancer în Republica Moldova

În Republica Moldova copiii diagnosticați cu cancer sunt trataţi în unica secție medicală specializată a Institutului Oncologic: secția Onco-hematologie Pediatrică, unde sunt tratați pacienții cu maladii oncologice ale sistemului sanguin și limfatic, precum și pacienți cu tumori solide. Tratamentul este gratuit pentru toți copiii cu vârstele cuprinse între 0 și 18 ani.

Medicii şi asistenții medicali din cadrul acestor secții dispun de pregătirea specializată şi experiență bogată pentru a acorda îngrijire completă copiilor. Specializările medicale ale personalului includ: îngrijire pediatrică primară, oncologie pediatrică / hematologie, specialişti în chirurgia pediatrică, oncologi radiologi, specialişti în reabilitare,  psihologi.

Rolul crucial al părinţilor

Părinţii joacă un rol hotărâtor în sprijinirea copilului sǎ depǎşeascǎ boala şi sǎ treacǎ prin tratament, cu efecte psihologice minime. Ei trebuie sǎ-şi ajute copilul sǎ-şi pǎstreze stima de sine, sǎ-i dea speranţǎ şi sǎ reducǎ stresul pe cât posibil, menţinând elementele de normalitate în viaţa lui. Pǎrinţii au rolul crucial de a oferi dragoste, sprijin şi de a uşura durerea la care este expus copilul din cauza bolii și în timpul tratamentului. Este necesară implicarea și unificarea întregii familii, iar suportul psihologului poate fi de mare ajutor în acest sens.

Cauzele apariţiei cancerului la copii

Cancerul este rareori cauzat de o genă defectă moștenită și transmisă în familie. Nu este characteristic ca doi copii dintr-o familie să se îmbolnavească de cancer, acest lucru este întâlnit destul de rar. Pentru majoritatea tipurilor de cancer la copii cauzele apariției nu sunt cunoscute.

Se presupune că majoritatea cancerelor la copii se dezvoltă ca rezultat al mutaţiilor genetice care duc la creşterea necontrolată a celulelor şi, în cele din urmă, la cancer. La adulţi, aceste mutaţii genetice reflectă efectele cumulative ale îmbătrânirii şi expunerii pe termen lung la substanţele care cauzează cancer. Cu toate acestea, identificarea potențialelor cauze de mediu ale cancerului la copii a fost dificilă, parţial din cauza faptului că în rândul copiilor cancerul este relativ rar întâlnit şi, parţial, pentru că este dificil să se determine stimulii dăunători la care copiii au fost expuşi de la începutul dezvoltării lor.

Copiii supraviețuitori de cancer

Este esențial ca copiii care au supraviețuit cancerul (au finalizat tratamentul cu succes) să primească îngrijiri ulterioare pentru a le fi monitorizată starea de sănătate. Toți supraviețuitorii parcurg un program de îngrijire după finalizarea tratamentului, care se numește tratament de menținere.

Supraviețuitorii de cancer pot dezvolta probleme de sănătate în decurs de câteva luni sau chiar ani după finalizarea tratamentului, cunoscute sub denumirea de efecte tardive, cum ar fi urmări fizice și emoționale profunde, de durată. Efectele tardive variază în funcție de tipul de cancer, vârsta copilului, tipul de tratament și alți factori.

Sursa: https://www.cancer.gov/types/childhood-cancers

Noutăți similare