De două ori prin cancer. De două ori învingător
Două cuvinte – cancer și recidivă – au definit timp de mai mulți ani viața familiei Marandiuc. O simplă observație a declanșat o serie de evenimente și o călătorie cu evenimente pline de speranță, dar și disperare, în special în perioada pandemiei. Familia a avut parte de multe încercări, iar băiețelul lor Cristian a trecut prin două bătălii crâncene împotriva cancerului, din care a ieșit învingător. Ne oferă nouă, tuturor, o lecție de curaj și iubire necondiționată.
Într-o zi frumoasă de toamnă, pe 5 noiembrie 2016, a avut loc un moment care avea să schimbe pentru totdeauna viața familiei Marandiuc. Bunica lui Cristian, fiul mai mare al familiei, a remarcat ceva neobișnuit pe omoplatul stâng al băiețelului, o umflătură care nu putea fi explicată. Îngrijorați, părinții lui Cristian nu au stat pe gânduri și au făcut chiar a doua zi o vizită la policlinică, de unde au fost îndrumați către spitalul „Mama și Copilul”. Medicii de acolo au explicat necesitatea unei biopsii. Astfel, analiza medicală a dezvăluit un diagnostic terifiant – Sarcomul Ewing.
După o scurtă perioadă de așteptare, au sosit acele momente tensionate din decembrie, când biopsia a aruncat o umbră de incertitudine. Analiza era neclară, și disperați, au fost trimiși la un specialist în oncologie pediatrică. Cu inimile grele și speranța de a afla adevărul, familia a achitat suma necesară pentru a efectua o analiză imunohistochimică în București, căci în Moldova la acel moment nu era posibil de realizat.
„Sărbătorile au trecut în așteptare, iar pe 16 ianuarie 2017, au primit răspunsul oficial: Sarcom Ewing”, își amintește Mirodița.
Cristian este un luptător curajos
Viața lor s-a schimbat iremediabil în acea zi de marți. Au început imediat tratamentele, chemoterapia și toate procedurile asociate cu lupta împotriva acestei boli grele la Spitalul Oncologic din Chișinău. Între timp, familia mergea regulat și la Iași, unde micuțul făcea tomografie cu emisie de pozitroni, un test de diagnostic neexistent în țara noastră.
Cristian a fost un luptător curajos, trecând cu succes prin chimioterapie și radioterapie. A fost o perioadă dificilă, dar familia sa a fost alături de el, în fiecare pas al drumului dificil. După multă muncă și determinare, în octombrie 2017, au primit vești bune – Cristian era liber de cancer.
Transplantul care i-a salvat viața
Pentru că în Republica Moldova transplantul de celule nu este posibil, familia a decis să plece în Italia, unde Cristian a fost din nou pus sub tratament, cu chimioterapie, biopsie, și operație dificilă. Zi de zi, familia lui Cristian era martora forței lui nezdruncinate și a iubirii necondiționate. Au trecut prin momente dificile, dar în cele din urmă, Cristian a ieșit din nou învingător în lupta cu boala.
Cu speranță în inimi, familia a început să se reconecteze cu normalitatea. Cristian a revenit la grădiniță și a început să-și recâștige viața de copil. Cu timpul, controalele medicale au devenit o rutină, dar o zi întunecată a adus cu ea alte vești proaste – recidivă. Familia a decis să plece în Italia, unde Cristian a fost din nou pus sub tratament, cu chimioterapie, biopsie, operație dificilă și transplant de celule stem.
Cu fiecare control medical și fiecare zi nouă, familia a învățat să aprecieze viața și să se bucure de fiecare moment. În ciuda provocărilor, au fost un exemplu de curaj și unitate. Astăzi, în fața unui alt control medical, speră că vor face aceste controale tot mai rar și că vor sărbători viața și sănătatea lui Cristian.
Călătoria lor a fost lungă și plină de obstacole, dar au rămas puternici și au învins. Iar fiecare zi nouă este un dar prețios, plin de speranță pentru un viitor mai strălucit.
Vreau să mă tratez acasă, în Moldova!
Familia lui Cristian a fost nevoită să plece în Italia pentru transplantul de celule stem, însă multe alte familii aleg un tratament peste hotare din simplul motiv că nu au încredere în sistemul medical din Moldova. Deși pe segmentul oncologiei pediatrice în Republica Moldova sunt încă multe probleme care necesită a fi soluționate, plecarea peste hotare nu este o soluție, cu excepția procedurilor și operațiilor care nu se efectuează la noi.
Din acest motiv am lansat Campania ”Vreau să mă tratez acasă în Moldova” Cancerul pediatric nu poate fi prevenit, însă diagnosticarea la timp și corect, tratamentul și îngrijirea corespunzătoare, potrivit constatărilor OMS, rezultă cu o probabilitate mult mai mare de supraviețuire, mai puține suferințe, mai puține costuri pentru sistemul de sănătate.
Această schimbare, atât de așteptată de toți părinții copiilor cu cancer din Republica Moldova, poate fi realizată prin succesul acestei campanii, la care vă invităm pe fiecare să participați. Numai împreună vom reuși să facem schimbarea pentru ca toți copiii cu cancer din Republica Moldova să se trateze ACASĂ!
Other stories
- May 20, 2023
My Story: How Far One Mother Would Go
Într-o cursă contra cronometru, o mamă înspăimântată trece granița pentru a rezolva un mister medical, în timp ce fiul ei… - May 19, 2023
Lumina de la capătul tunelului
Într-o frumoasă zi de noiembrie 2017, lumea familiei Musteață a fost dată peste cap. O veste cumplită le-a spulberat visele:… - May 19, 2023
Lupta impotriva leucemiei i-a făcut prieteni pentru totdeauna
La vârsta de doar 5 anișori, Mirela și familia ei au aflat ce înseamnă boala crâncenă leucemia. Însă această nenorocire…