Manifest în susținerea copiilor bolnavi de cancer din Republica Moldova


Pe data de 15 februarie este marcată Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer. În această zi la nivel global se desfășoară campanii pentru ridicarea gradului de conștientizare a maladiilor oncologice la copii, exprimarea susținerii pentru copiii și adolescenții diagnosticați cu cancer, dar și pentru cei care au finalizat cu succes tratamentul, precum și pentru familiile care îngrijesc și susțin acești copii.
În prezent, rata de vindecare a cancerului la copii ajunge la aproape 80% din cazurile diagnosticate, iar pentru unele tipuri specifice de cancer rata de vindecare este și mai mare. Tratamentul durează o perioadă îndelungată, este intensiv şi complex, iar șansele de supravieţuire satisfǎcǎtoare sunt obținute în urma diagnosticării corecte, prin efortul conjugat al echipei multidisciplinare de medici și asistenţi medicali. Ceea ce am descris este deja o realitate pentru multe state, inclusiv din vecinătatea noastră.
În septembrie 2018 Organizația Mondială a Sănătății a lansat Inițiativa pentru Cancerul Pediatric, scopul căreia este eliminarea tuturor formelor de suferință și durere pentru copiii aflați în tratamente oncologice și atingerea la nivel global a ratei de supraviețuire de cel puțin 60% pentru toți copiii diagnosticați cu cancer către anul 2030. Acest lucru va duce la salvarea a circa unui milion de vieți ale copiilor în următoarea decadă.
Ne dorim ridicarea ratei de supraviețuire a cancerului la copii și în Republica Moldova, unde în anul 2020, la fiecare 4 zile un copil a fost internat în Institutul Oncologic fiind diagnosticat cu o formă de cancer. Înțelegem, că pentru a obține aceste succese este necesar un suport financiar adecvat, deoarece cele mai bune servicii de hematologie și oncologie pediatrică pot fi oferite doar dacă sunt îndeplinite condiţiile esenţiale de îngrijire și tratament. Prima și cea mai importantă etapă în cadrul acestui proces o reprezintă diagnosticarea corectă a maladiei, care trebuie efectuată cât mai repede posibil, cu ajutorul echipamentelor de înaltă precizie.
În clasamentul cancerelor la copii, pe primul loc după incidență se clasează cancerul sistemului sangvin și limfatic (leucemiile și limfoamele). Și tot această categorie de cancer la copii are cea mai mare șansă de vindecare, care este cu atât mai mare cu cât mai devreme este stabilit diagnosticul și început tratamentul. La momentul actual, unicul echipament capabil să stabilească diagnosticul exact al leucemiilor este flowcitometru – aparat medical de înaltă precizie capabil să identifice patologiile prin analiză la nivel celular, aplicând metoda citometriei prin flux. Cu părere de rău, la momentul de față sistemul medical din Republica Moldova nu poate oferi acces la un astfel de diagnostic.
Dotarea Institutului Oncologic cu flowcitometru va permite medicilor să stabilească diagnoza corect şi rapid bolnavilor care suferă de leucemie și limfoame, atât copii cât și adulți. În momentul de faţă nu există o altă metodă, care să permită o diagnosticare atât de amănunţită şi rapidă a celulelor, rata de eroare fiind extrem de redusă – aparatul oferă 99% siguranţă asupra diagnosticului.
Fii alături de noi pentru a le oferi o șansă bolnavilor de leucemie!
Suntem o asociație de părinți, ai căror copii au fost diagnosticați cu leucemie, cunoaștem cum se tratează această boală și care sunt speranțele de vindecare, și acest lucru ne motivează să inițiem o campanie prin care să putem colecta suma necesară pentru achiziționarea aparatului flowcitometru – echipament așteptat atât de medicii hematologi din Institutul Oncologic, cât și de pacienții acestor secții.
În multe state ale lumii diagnosticul și tratamentul maladiilor oncologice este susținut pe larg de societate, prin intermediul fondurilor de caritate, asociațiilor de pacienți sau părinți, ș.a. Îndemnăm și societatea din Republica Moldova să demonstreze solidaritate și să ni se alăture pentru a face posibilă achiziționarea acestui echipament.
Oferă o șansă pacienților cu leucemie să fie diagnosticați corect și la timp aici, în Republica Moldova, alături de familiile lor. Credem, că în secolul tehnologiilor acest lucru este posibil.
Membrii Asociației Obștești „Viața fără leucemie”
Media despre Manifestul Asociației „Viața fără leucemie”
jurnal tv, publika.md, ziarul de garda, tv8.md, ipn.md, tvr.moldova
Noutăți similare
- mai 23, 2023
Lumea în care vreau să trăiesc
Tablourile prezentate în cadrul expoziției „Lumea în care vreau să trăiesc”, realizate de copiii - pacienți ai secțiilor pediatrice din… - aprilie 2, 2023
Simtomele cancerului la copii
In funcție de tipul de cancer simptomele pot fi diferite. Vom enumera cele mai caracteristice și mai des întâlnite simptome:… - aprilie 2, 2023
Ce este cancerul
Diagnoza de cancer este tulburătoare la orice vârstă, dar mai ales atunci când pacientul este un copil nevinovat. Odată ajunși…