Încă un pas spre îmbunătățirea condițiilor de tratament pentru copiii bolnavi de cancer din Moldova.

Astăzi, am asistat la lansarea flowcitometrului – ❗️unicul echipament din Republica Moldova, capabil să realizeze analize de laborator pentru diagnosticarea rapidă și exactă a leucemiei – cel mai răspândit tip de cancer la copii.

Inaccesibilitatea acestor analize în Republica Moldova ne-a determinat să lansăm, la 15 februarie 2021 Manifestul în susținerea copiilor bolnavi de cancer, prin care am atras atenția societății la o parte din problemele cu care se confruntă părinții copiilor bolnavi de leucemie.

Totodată, am început o campanie de colectare de fonduri pentru procurarea acestui echipament extrem de necesar.

În toamna aceluiași an am aflat că prin intermediul Programului Național de Control al Cancerului au fost identificate mijloacele necesare achiziționării acestui aparat. Am decis să direcționăm mijloacele pe care am reușit să le acumulăm, cât și fonduri de care Asociația a beneficiat prin redirecționare procentuală (2%), pentru amenajarea încăperilor de laborator, dar și pentru a susține instruirea echipei de specialiști care urmau să lucreze la acest echipament sofisticat.

Astăzi, exact la 2 ani distanță, flowcitometrul instalat în laboratorul Institutului Oncologic furnizează neîntârziat datele necesare medicilor, iar acest fapt înseamnă salvarea timpului prețios, și mai multe șanse pentru a învinge boala.

Provocări încă rămân a fi multe, pînă vom reuși să creăm condiții mai bune pentru tratamentul cancerului la copii aici, acasă. Dar suntem încrezători că vom reuși.

Vă mulțumim că ne sunteți alături!

Похожие новости