Necesitățile domeniului oncologiei pediatrice în Republica Moldova și practicile internaționale, discutate cu medicii, funcționarii și experții în sănătate

Cadrele medicale din domeniul oncologiei pediatrice, funcționarii și experți din sănătate au identificat care sunt necesitățile actuale în domeniul oncologiei pediatrice în Republica Moldova. Discuțiile s-au desfășurat în cadrul mesei rotunde „Modalități de identificare a necesităților pentru domeniul oncologiei pediatrice în Republica Moldova”, organizată de Asociația Obștească „Viața fără leucemie” și IMPS Institutul Oncologic.

Prezentă la eveniment, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că vor fi create toate condițiile necesare ca copiii să se trateze acasă — acolo unde ei se simt cel mai confortabil. „Medicamentele pentru ei trebuie să fie cele mai eficiente și cele mai calitative, și nu cele mai ieftine, așa cum se întâmpla permanent în procedurile noastre de licitație. Sănătatea copiilor nu e licitație de pavaj. Vom instrui personalul medical peste hotare. Chiar săptămâna aceasta o echipă de medici și asistenți de la Institutul Oncologic se află pentru un schimb de experiență la spitalul „Marie Curie” din București, Secția oncologie. În curând, alte două echipe vor pleca în Germania și în Slovacia. Procurăm echipamente. Vom procura, dacă ne va lipsi și căldură, și atitudine, și zâmbete, doar că să vedem acești copii sănătoși. Instititul Oncologic va fi permanent în atenția mea”, a dat asigurări ministra Ala Nemerenco.

Și directorul Institutului Oncologic, dl. Ruslan Baltaga, a vorbit despre importanța îmbunătățirii condițiilor de spitalizare a micuților bolnavi de cancer, dar și a tratamentului pe care aceștia îl urmează. „În calitatea mea de manager a acestei instituții, depunem tot efortul pentru a crea condiții mai bune pentru tratament. Incepem implementarea proiectelor de instruire continuă pentru medici, dotare cu echipamente. Am inceput activități pentru implementarea proiectului „Spital fără durere”, prin care să reducem discomfortul pacienților în timpul procedurilor medicale. Suntem foarte deschiși spre colaborare cu Asociația „Viața fără leucemie”, care ne-a devenit partener de încredere pentru multe proiecte importante, unul din acestea fiind dotarea laboratorului Institutului Oncologic cu aparatul flowcitometru”, a subliniat dl. Ruslan Baltaga.

Pe lângă autoritățile naționale și cadrele medicale de la noi, la discuții au participat și reprezentanți ai Asociației „Dăruiește Aripi”, România, Fundației „Tabletochki”, Ucraina, Spitalului de cercetare pentru oncologia pediatrică St.Jude, SUA, Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova. Scopul întîlnirii a fost reuniunea cadrelor medicale antrenate în procesul de tratament al copiilor bolnavi de cancer, precum și a funcționarilor din sănătate pentru a pune în discuție necesitățile actuale în domeniul oncologiei pediatrice în Republica Moldova. Totodată, au fost prezentate posibilitățile existente de colaborare în cadrul Alianței Globale pentru Cancerul pediatric, dar și experiența României și a Ucrainei în ceea ce privește colaborarea între actorii-cheie în scopul abordării necesităților domeniului oncologiei pediatrice.

În cadrul discuțiilor au fost enunțate deficiențele care nu permit realizarea în deplină măsură a tratamentelor necesare pentru copiii bolnavi de cancer, cele mai importante fiind lipsa accesului la servicii de terapie intensivă pediatrică în cadrul Institutului Oncologic, lipsa în cadrul instituției a echipamentelor pentru efectuarea investigațiilor imagistice (CT, RMN, PET-CT), calitatea medicamentelor, lipsa unui Cancer Registru Pediatric, lipsa unui contract de colaborare pentru asigurarea transplantului medular la copii.

Necesitățile și propunerile formulate urmează a fi analizate, fundamentate și înaintate actorilor implicați la nivel național, pentru identificarea resurselor necesare și stabilirea activităților prioritare, în vederea consolidării sistemului de sănătate, în mod special îmbunătățirea calității tratamentului maladiilor oncologice la copii.

Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului „Parteneriatul Estic – Program de Solidaritate împotriva COVID-19”, componenta de advocacy, susținut financiar de Uniunea Europeană și implementat cu suportul „People In Need” Moldova.

sursa foto: serviciul de presa al Institutului Oncologic

Похожие новости