Cina de caritate cu genericul ”Timpul salvează” în susținerea copiilor cu diagnostic oncologic din Moldova

La 7 decembrie 2023 Asociația ”Viața fără leucemie” a organizat evenimentul Cina de caritate ”Timpul salvează” în susținerea copiilor bolnavi de cancer aflați la tratament în Secția Onco-Hematologie Pediatrică din cadrul Institutului Oncologic din Republica Moldova. Este primul eveniment de acest gen al Asociației, iar prin organizarea acestuia și-a dorit lărgirea comunității de persoane de bună credință, dornice să ofere suport acestor copii în lupta lor pentru cel mai prețios dar – viața! Evenimentul a reunit circa 120 de persoane, reprezentanți ai autorităților guvernamentale, comunității de afaceri și ai societății civile, precum și susținătorii devotați și prietenii Asociației. Într-o atmosferă caldă și prietenoasă, oaspeții au aflat mai multe informații despre activitățile curente ale Asociației, care este unica organizație non-profit ce oferă suport continuu copiilor cu boli oncologice aflați la tratament și familiilor lor, dar și să facă cunoștință cu familiile copiilor care au învins boala cu suportul și susținerea Asociației, și a întregii comunități.

La eveniment am avut deosebita plăcere să avem mai mulți oaspeți de onoare. Astfel, din partea autorităților a participat Dl. Adrian Belîi și doamna Mariana Cușnir care au reprezentat Parlamentul Republicii Moldova, doamna Angela Paraschiv secretar de stat al Ministerului Sănătății, doamna Veronica Ciobanu Vicedirector al IMSP Institutul Oncologic, doamna Maia Bănărescu, ex-Avocat al Poporului pentru Drepturile Copilului, alți oaspeți de vază.

În cadrul evenimentului a fost prezentat Proiectul de reconstrucție și modernizare a Secției Onco-Hematologie Pediatrică din cadrul Institutului Oncologic, pe care Asociația ”Viața fără leucemie” l-a realizat în colaborare cu medicii oncologi și hematologi pediatri de la Institutul Oncologic și cu suportul Asociației ”Dăruiește Aripi” din România. Renovarea secției este o necesitate stringentă, iar modernizarea condițiilor de tratament și îngrijire a copiilor bolnavi de cancer este mult așteptată atât de micii pacienți și părinții lor, cît și de întreaga echipă medicală.

În baza proiectului tehnic elaborat, un grup de studenți ai Facultății Urbanism și Arhitectură, Universitatea Tehnică a Moldovei, a realizat vizualizarea 3D a noilor încăperi destinate copiilor bolnavi de cancer, sub îndrumarea doamnei Angela Munteanu, Șefă Departament Arhitectură, conf. univ., dr. arte, UTM. Aceste imagini au permis oaspeților evenimentului să perceapă mult mai bine necesitățile actuale și urgența  cu care se impune realizarea proiectului.

„Un tratament nu constă doar în tratamentul chimioterapeutic sau radioterapeutic. Foarte mult contează starea psiho-emoțională a copilului și nu în ultimul rând al familiior acestor copii. Ne dorim să putem să tratăm toți copiii acasă”, a menționat doamna Doctor Natalia Lisița, șefa Secției Onco-Hematologie Pediatrică. 

Momentul culminant al serii a reprezentat-o licitația, în cadrul căreia oaspeților li s-a propus să ofere suportul lor pentru scopul evenimentului, prin achiziționarea de obiecte inedite expuse la licitație.  

Astfel, la prima categorie de loturi, denumită Dragoste de viață  au fost expuse 4 tablouri realizate de către Daria Rujici, fostă pacientă a secției Onco-Hematologie pediatrică, extrem de talentată, care a depășit boala și în prezent se bucură de o copilărie fericită alături de părinți și prieteni.

La cea de-a doua categorie denumită Lupta și speranța au fost expuse4 tablouri oferite de către studenții facultății Urbanism și Arhitectură din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, sub îndrumare didactică a doamnei profesoare Mariana Hadji-Bandalac, asistentă universitară în cadrul Departamentului Arhitectură.

La cea de-a treia categorie denumită Credem împreună au fost expuse certificate pentru proceduri de înfrumusețare și revitalizare facială, oferite de către partenerul evenimentului Medeferent Grup și  partenerii săi Aquaterra, SkinMed și Dr. Alina Nemțanu.

În calitate de extra loturi am avut Tablou ”Salut, Chișinău”, Salut, Chisinau, Lucrare cu mentiune la Expozitie-Concurs de arta Plastica Contemporană Salonul municipal al Centrului expozitional Constantin Brîncusi,  in cadrul festivalului ”Te salut, Chisinau!”, ed.III 2023 Tabloul este realizat de către Bianca Bandalac  o tînără talentată, care a depășit leucemia cu 4 ani în urmă, și care în prezent își dedică timpul activității creative.

De asemenea, la licitație a participat o sticlă de vin Fetească Neagră, ediție specială de la producătorul ”Crama Mircești”

Cel mai scump adjudecat lot al serii a fost lucrarea ”Copilărie fericită”, realizată în stil patchwork de către mama unui copil cu maladie oncologică, si care l-a donat Asociației anume pentru a fi expus în cadrul unui eveniment de colectare de fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor de tratament pentru copii în spital.

Mijloacele financiare acumulate în cadrul evenimentului din sponsorizări, donații pentru participare, licitația de caritate, tombola cu surprize etc. care în total au însumat peste 250 mii lei, urmează a fi direcționate drept contribuție în realizarea acestui proiect atât de important și mult așteptat de micii pacienți și părinții lor.

”Noi nu ne oprim aici, vom explora toate oportunitățile pentru a reuși să avem o secție modernă cât mai curând posibil”, a declarat Natalia Vilcu-Bajurean, Președinta Asociației ”Viața fără leucemie”.  

”Este un eveniment deosebit de important, și ne bucurăm că putem să fim parte și să oferim susținerea noastră Asociației”, a declarat doamna Alexia Caisîn, Directorul companiei farmaceutice ”Medeferent Grup” care de curând a devenit membru al Consiliului de Administrație al Asociației. ”Ne propunem să mobilizăm comunitatea și să creăm un Fond pentru Reconstrucția și Modernizarea Secției Onco-hematologie pediatrică, iar pentru acest scop ne asumăm să contribuim cu suma inițială de 1 milion de lei. Copiii bolnavi de cancer merită acest efort!”

Oaspeți serii s-au bucurat de o cina de autor de la bucătarul șef al restaurantului Richland, care și-a asumat  acoperirea tuturor facilităților pentru desfășurarea evenimentului.

Programul artistic al serii a demarat cu evoluția Jazz-bandului Rodica Aculova Project și a inclus interpretarea Corului de copii ”Lia-Ciocârlia”, un recital feeric din partea formației ”Brio Sonores”, dar și un moment artistic inedit prezentat de celebrul interpret Pasha Parfeni. Am fost onorați să îl avem în calitate de moderator pe domnul Andrei Porubin, o personalitate notorie în arta teatrală și reprezentativă din Republica Moldova!

Membrii Asociației au convingerea că doar prin conjugarea eforturilor autorităților și a societății civile, a partenerilor internaționali și a sectorului privat din țară va fi posibil de asigura cele mai bune condiții pentru tratamentul și îngrijirea corespunzătoare a copiilor diagnosticați cu boli oncologice în Republica Moldova, iar evenimentul organizat a demonstrat că o astfel de colaborare este posibilă și trebuie încurajată.

Toate materialele video despre activitatea Asociației ”Viața fără leucemie” proiectate pe parcursul evenimentului au fost create cu multă amabilitate și responsabilitate de către compania DR MEDIA PLUS, și pe această cale aducem sincere mulțumiri echipei de producere Denis și Natalia Rusu pentru înaltă implicare emoțională și profesionalism!

Realizarea cinei de caritate ”Timpul Salvează” a fost posibilă grație suportului generos oferit de sponsorii și partenerii evenimentului:

Media Show Group, Line Production, MS-PROD, Art Garage,

Medeferent Grup

Restaurantul Richland.

Parteneri: Crosta, Magnat, Aquaterra, Akson, Mi Piaci, Mamzelle, Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova: Ethno Vin, Crama Ulinici, Enoteria Platon, Domeniu la Prut.

Mulțumim mult voluntarilor care ne-au ajutat la organizarea și desfășurarea evenimentului:

Grupul de voluntari ai Asociației ”Speak UP”, coordonator Pavlov Fabiola

Grupul de voluntari din cadrul Liceului ”Mihail Lomonosov”, coordonator Kukushkin Polina

Similar news