Investigații pentru depistarea cancerului

Pentru stabilirea diagnosticului de cancer la copil va fi necesară efectuarea mai multor tipuri de investigații. Pentru unele din ele va fi necesară o pregătire mai specială. Majoritatea copiilor au o frică față de diverse investigații, chiar dacă acestea nu sunt dureroase, de aceea este nevoie să le fim alături și să-i încurajăm.

Investigatii

În acest articol vă vom relata mai multe despre:

Analiza generală de sânge din deget și/ sau din venă (Hemoleucograma)

Această analiză complexă va oferi informații despre următorii parametri: număr de leucocite, număr de eritrocite, numar de trombocite și indici trombocitari, concentrația de hemoglobină, hematocrit, indici eritrocitari.

Hemograma este un test screening de bază, fiind unul din cele mai frecvent cerute teste de laborator. Analizarea parametrilor hematologici aduce informații prețioase care ajută medicul sa depisteze anumite disfunctionalități în ciclul de viață a celulelor de sânge, infecții acute, cronice sau alergii și să sugereze setul de analize suplimentare necesar.

Puncția medulară

Este o metodă foarte importanta pentru diagnosticarea leucemiilor acute și gradul de răspândire în alte tipuri de cancere. Această procedură se efectuează cu un ac special cu care se va extrage măduva osoasa, ce va fi examinată în laborator.

Puncția lombară

Este o metoda de diagnostic care se efectuează cu un ac fin între vertebrele coloanei vertebrale, prin care se extrage o cantitate mică de lichid cefalorahidian pentru a determina dacă sistemul nervis central este sau nu afectat, adică se va determina dacă celulele canceroase au pătruns la acest nivel.

Biopsia și examenul histopatologic

Metodă de diagnostic obligatorie, care se efectuează pentru a determina tipul tumorii. Investigația se realizează prin intervenție chirurgicala cu extragerea unui fragment de tumora sau tumora în totalitate, după care urmează examinarea microscopică de laborator a fragmentelor de organe sau țesuturi.

Investigații imagistice

Se efectuează cu scopul de a examina organele interne ale copilului:

Radiografia este o procedură nedureroasă și se realizează pentru a se determina starea unor organe și răspândirea procesului specific. De exemplu, se va determina dacă sunt măriți ganglionii limfatici mediastinali, daca se atestă o pneumonie, pleurezie etc. Radiografia oaselor se efectuează pentru determinarea unui potențial defect osos.

Tomografia computerizata (CT) sau Rezonanta Magnetica (RMN)

Cu ajutorul acestor investigații va fi determinată zona afectată și dimensiunile tumorii la diferite nivele ale corpului copilului.

  • În unele cazuri poate fi necesară administrarea intravenoasă a unei substanțe speciale (substanța de contrast) care asigură o vizualizare mai clară a zonelor afectate. Această substanță se elimină din organism prin urinare în decurs de câteva zile.
  • Deseori această procedură se efectuează pe stomacul gol ( copilul nu trebuie sa fie alimentat in ziua data), iar copiii mici vor efectua investigația data sub influența anesteziei generale.
  • Această investigație durează de la câteva minute până la o oră, în dependență de zona care urmează a fi examinată.

Ecografia (USG)

Este o procedură nedureroasă care se efectuează pentru aprecierea stării organelor interne.

Electrocardiografia (ECG)

Prin intermediul acestei proceduri se verifică activitatea electrică a inimii, se determină frecvența și ritmul inimii.

Ecografia cardiacă

Este o procedură nedureroasă, oferă rezultate imediate și nu necesită o pregătire specială. Aceasta ajută la determinarea dimensiunilor cordului, identificarea prezenței sau absenței unor malformații congenitale, a stării camerelor inimii, funcției valvulare, a altor parametri.

Noutăți similare